Hehe..nah aku sharekan resipi buttermilk sos aku. Ni cara aku la..kalau korang ada cara yang paling best..ikut la resipi korang..ekekeke..
Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat sos buttermilk ni senang je :
- Butter (guna lebih kurang 1/4 je)
- Susu cair (setengah tin)
- Bawang putih yang dicincang halus (3 ulas dah cukup)
- Daun kari (aku guna lebih kurang 2 tangkai)
- Cili padi yang dipotong halus (mengikut selera)
- sedikit tepung jagung sebagai pemekat sos (aku guna sesudu kecil) dan terus kacau dalam susu cair yang dah dituang dalam mangkuk.
Bahan untuk hiasan pula :
- Brokoli
- Carrot
Cara-cara memasak :
- Mula-mula rebuskan (nak kukus pun boleh tapi sebab aku suka guna air rebusan udang tu untuk merebus bahan lain jadi aku pilih untuk rebus la) udang kara yang dah korang bersihkan
- kemudian ketepikan, air rebusan udang tu jangan buang sebab rebus pula brokoli dan carrot supaya masa makan sayuran tu terasa manis air rebusan udang. Kemudian ketepikan juga brokoli dan carrot yang siap direbus
Ni rupanya udang kara yang dah siap direbus, ketepikan dalam pinggan ye |
- Panaskan periuk/kuali
- Masukkan butter dan cairkan
- Kemudian masukkan bawang putih, daun kari dan cili api..tumis sebentar
- Masukkan susu cair dan tepung jagung
- masukkan sedikit garam dan gula
- kacau sehingga pekat. Tutup api dan sedia dihidang (tuangkan aje sos atas udang kara yang sudah direbus tadi)
Cairkan butter dalam periuk yang dipanaskan |
Tumiskan bawang putih, daun kari dan cili |
Masukkan susu cair yang sudah dibancuh dengan dengan jagung dan kacau hingga pekat |
Senang sangat kan nak masak ni? Dah la senang sedap pulak tu. Aku dan suami makan puas hati sungguh..dengan isi udang kara yang segar, pejal dan gemuk tu..hehe..
tengok je la isi udang kara ni..memang segar sangat |
Licin daaa..kepala tu beria-ria aku dan suami korek..cari otak..perghhh memang sedap sangat-sangat |
Agak susah sikit nak dapatkan udang kara ni. Kalau ada pun kat KL ni mahal la sikit. Kat Kuala Kemaman tu 2 ekor ni baru RM28..tapi memang puas ati makan..segar dan besar. Kalau korang rasa susah sangat nak dapatkan udang kara ni boleh la tukar pada ketam atau udang galah..yang penting ikut je cara nak masak sos buttermilk tu. Selamat mencuba..
alamak... sedap nih.. tapi udang apa pun boleh kan....nnt nak buat laa
ReplyDeleteboleh..try la..
Deletewoww.. sekarang dapur kena sita sebab tengah proses nak pindah, pasni kalu dapur dah leh operasi nak try laa hihihi tq sharinggg
ReplyDeletesama2..hehe
DeletePerghhh sedapnya. Kita tak pernah makan udang kara, nanti nak cubalah.
ReplyDeletetry la..jom gi Kuala Kemaman lagi beli udang kara murah hahaha
DeleteSedapnya kak min , meleleh ailioo
ReplyDeletehaipppp tarik balik air lio melelh tu hahaha
DeleteSedapnya.. Sedapnya.. Terliur teruk dah ni
ReplyDelete